TÜRK TOPLUMU
TOPLULUK HAKKINDA
On dördüncü yüzyılda Kosova’da Osmanlı yönetiminin kurulmasından bu yana Kosova’da önemli bir Türk topluluğu var olmuştur. Genel olarak, Arnavut toplumu gibi, İslam’ın en büyük kolu olan Sünni İslam’ı uyguluyorlar. Aslen Sünni İslam’dan gelen dini bir kol olan Tarikata, Sufi kardeşlikleri de Kosova’da faaliyet gösteriyor ve Türkiye’deki muadilleriyle güçlü ilişkiler geliştiriyor. Çoğunlukla, bu topluluk istikrarlı, Kosova toplumuna entegre olmuş ve kültürel, sosyal ve siyasi yaşamın her alanında aktif olmuştur. Osmanlı’nın Kosova’daki kültürel ve dini çeşitliliğe katkıları önemlidir ve hem Türk hem de Kosova’daki diğer topluluklar tarafından benimsenmiştir. Kosova’da başta camiler ve hamamlar olmak üzere önemli sayıda Osmanlı mirası binaları bulunmaktadır.
Türk toplumunun sayısal çoğunluk olduğu bir belediye var, Mamuşa Belediyesi. Ancak Prizren belediyesinde en fazla Türk yaşamaktadır. Priştine belediyesinde de önemli bir Türk nüfusu bulunmaktadır. Kosova’nın geri kalanında daha küçük Türk toplulukları bulunabilir.
Türkiye’nin Ulusal Egemenlik Günü olan 23 Nisan, Kosova’da Türkler Günü ve resmi Anma Günü olarak biliniyor.
Kosova’daki Türkler Türkçe’nin yerel bir lehçesini konuşur ve resmi iletişim için standart Türkçeyi kullanır. 1974 Yugoslav Anayasası’nda Türkçe, Kosova’nın resmi dillerinden biri olarak seçildi. Ancak, UNMIK yönetiminin ilk yılında bu resmi statü tanınmadı. Bugün Türkçe, Prizren ve Mamuşa belediyelerinde resmi dil olarak tanınmaktadır ve Gilan, Priştine, Vuştri ve Mitrovica belediyelerinde resmi kullanımda dil statüsüne sahiptir.
Türk toplumunun Kosova Meclisi’nde iki (2) garantili sandalyesi vardır ve KKK’nın üç (3) üyesini atar.
KKK (Topluluklar Danışma Konseyi) Üyeleri
Temsil: Türk Toplumu
Bağımsız Aday
Email: av.ibrahimomer@gmail.com
Temsil: Türk Toplumu
Kuruluşa göre : Sound of Kosova
Email: bervenikuenes@gmail.com
Temsil: Türk Toplumu
Kuruluşa göre GERÇEK
Email: kajtaziisik@gmail.com
Kosova'da Türk Toplumu Günü
23 Nisan