Ara
Close this search box.

GORALI TOPLULUĞU

TOPLULUK HAKKINDA

Gorani

Goralı topluluğu, ayrı bir etnik grup olarak bilinen, çoğunlukla İslami bir grup olan Slavca konuşan bir gruptur. Goralı topluluğu, güney Kosova’yı kapsayan ve Makedonya ve Arnavutluk’un bazı bölgelerini sınırlayan Gora bölgesinden geliyor. Goralı topluluğu, yasalarca Goralı topluluğunun resmi günü (6 Mayıs) olarak da bilinen Curcevdan (Aziz George Günü) olarak bilinen baharın başlangıcını kutlar.

Goralı halk müziği, ayak hareketlerine odaklanan dairesel bir dans olan “kolo” (daire) adı verilen iki vuruşlu bir dansı içerir. Genellikle köye bağlı olarak “nebet” veya “nibet” adı verilen zurle veya kavan ile yapılan enstrümantal müzik eşlik eder.

Topluluk esas olarak Dragaš kasabasında ve çevre köylerde yaşayan Dragaş belediyesinde yoğunlaşmıştır.

Kosova’nın dört bir yanına, özellikle de Prizren, Kuzey Mitrovica, Priştine ve İpek belediyelerine dağılmış daha küçük Goralı toplulukları da bulunmaktadır.

Şu anda, Goralı nüfusunun çoğunluğu Gora bölgesi dışında, Kosova, Makedonya ve Arnavutluk’un diğer bölgelerinde, ayrıca Sırbistan ve Batı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşamaktadır.

Goranca, batı Makedonya’da konuşulan dille yakından ilişkilidir ve Kosova’da konuşulan diğer Slav lehçelerinden farklı olmasına rağmen, Sırpça, Hırvatça ve Boşnakça konuşanlar tarafından anlaşılabilir. Dil standartlaştırılmamıştır ve Goranca için tanımlayıcı bir bilimsel çalışma yoktur.

Goralı topluluğu, Kosova Meclisi’nde garantili bir (1) sandalyeye sahiptir ve KKK’nın iki (2) üyesini atar.

KKK (Topluluklar Danışma Konseyi) Üyeleri

Kosova'da Goralı Topluluğu Günü

6 Mayıs

Goralı Topluluğu Sivil Toplum Kuruluşları